Είτε με φίλους, είτε μόνος μ’ ένα βιβλίο, στηριγμένο στο ποτήρι του κρασιού σου (όπως έχει πει ο C.S. Lewis το φαγητό και το διάβασμα είναι δύο απολαύσεις που συνδυάζονται έξοχα), ένα είναι σίγουρο: θα φύγεις ευδαίμων για τον ποιοτικό χρόνο που αφιέρωσες στον εαυτό σου και τους άλλους.
Στους πρόποδες του Λυκαβηττού, από την πλευρά του Κολωνακίου, το εστιατόριο Φιλίππου είναι ένα από αυτά τα μέρη που χωρίς αυτό η Αθήνα δεν θα ήταν η Αθήνα που αγαπάμε.
Το 1923 στην οδό Ξενοκράτους 19 στο υπόγειο μίας διώροφης μονοκατοικίας, ο παππούς Κώστας Φιλίππου ανοίγει ένα κρασοπουλειό, παγοπωλείο και καρβουνιάρικο. Το κρασί που παράγει γίνεται περίφημο και η παραγωγή του βραβεύεται το 1935, γεγονός που ωθεί την επιχείρηση, μια και από το 1936 η παραγωγή του κρασιού αρχίζει να συνοδεύεται από εκλεκτά μεζεδάκια που παρασκευάζει η γυναίκα του. Το κρασοπουλειό μετατρέπεται σε εστιατόριο και το 1950 αναλαμβάνει τα ηνία ο γιος του Κώστα, ο Γιάννης. Καθώς η Αθήνα μετατρέπεται σε μεγαλούπολη γεμάτη πολυκατοικίες, η μονοκατοικία της οδού Ξενοκράτους 19 δίνει τη θέση της σε μια από αυτές. Στο ισόγειό της βρίσκεται μέχρι και σήμερα το εστιατόριο Φιλίππου. Το 1995 αναλαμβάνει η τρίτη γενιά που εκπροσωπείται από τον εγγονό Κώστα και τη γυναίκα του Πατρίσια.
Κώστας Φιλίππου
Μπορείς να εγγραφείς στο site για να λαμβάνεις το μενού της ημέρας αλλά και να παραγγέλνεις τηλεφωνικά και online.